Salderingsregeling blijft, wat nu?

De eerste kamer heeft in de eerste kamer het wetsvoorstel van minister Jetten om het salderen vanaf 1 januari 2025 af te bouwen verworpen. Dit houdt in dat de salderingsregeling blijft. In deze blog leggen we uit wat de mogelijke voor en nadelen zijn en wat de mogelijke gevolgen zijn in de toekomst.

Voordelen

Laten we beginnen met de voordelen. Ten eerste stelt de salderingsregeling huishoudens en bedrijven in staat om de opgewekte zonne-energie die ze niet direct verbruiken terug te leveren aan het elektriciteitsnet, waarvoor ze een vergoeding ontvangen. Dit vermindert de energierekening aanzienlijk en zorgt ervoor dat zonne-energie financieel aantrekkelijk blijft als duurzame energiebron. Bovendien stimuleert de regeling investeringen in zonnepanelen en draagt het bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot, waardoor het milieu wordt beschermd.

Een ander belangrijk voordeel is de stimulans voor de warmtepompen in Nederland. Met de salderingsregeling blijft het mogelijk om de stroom in de lichtere maanden van het jaar terug te leveren aan het elektriciteitsnet en in de wintermaanden, wanneer de warmtepomp de meeste energie verbruikt, te gebruiken. In combinatie met stijgende subsidies voor warmtepompen daalt de terugverdientijd waardoor het investeringen in deze duurzame oplossing nog aantrekkelijker wordt. 

Nadelen

Een belangrijk nadeel is dat energieleveranciers naar verwachting hun tarieven en voorwaarden zullen aanpassen aan de nieuwe regeling, wat kan resulteren in hogere kosten voor consumenten en bedrijven die zonne-energie gebruiken en gebruik maken van de salderingsregeling. Daarnaast kunnen energieleveranciers nieuwe tariefstructuren invoeren die de financiële voordelen van zonne-energie verder verminderen.

Voorlopige conclusie

De huidige regeling kan niet eeuwig  blijven bestaan. Het is een subsidieregeling die uiteindelijk afgebouwd zal worden. Dit betekent dat de vergoeding die huishoudens en bedrijven ontvangen voor teruggeleverde energie geleidelijk zal verminderen in de loop der tijd. 

Al met al is de toekomst van de salderingsregeling en de reacties van de energieleveranciers en overheid hierop onzeker en is het belangrijk voor eigenaren van zonnepanelen om zich bewust te zijn van de mogelijke veranderingen en hun impact op de financiële gevolgen van zonne-energie. Het kan bijvoorbeeld binnenkort, naar aanleiding van mogelijke tariefstructuren raadzaam zijn om een thuisbatterij aan te schaffen om deze kosten te vermijden.

Wij raden daarom aan regelmatig op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de regelgeving en advies in te winnen door de nieuwste blogs te blijven volgen. Onze adviseurs staan ten aller tijden klaar om jou te begeleiden in je eerste of opvolgende stappen naar een duurzame en kostenbesparende toekomst. 

Vraag hier jouw offerte aan

Vul dit formulier in en je ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat van jouw persoonlijke adviseur.

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

vul hier je naam in

Ongeldige invoer

ongeldige invoer

vul hier je telefoonnummer in

Kies ten minste 1 product

Maak een keuze

Meer informatie over onze oplossingen

Dutch Energy gaat met volle energie voor de beste duurzame oplossingen. Juist daarom houden we de ontwikkelingen en mogelijkheden continu in de gaten. Díe kennis delen we ook graag met jou.

Meer berichten
Salderingsregeling blijft, wat nu?
28 november 2023

Salderingsregeling blijft, wat nu?

De eerste kamer heeft in de eerste kamer het wetsvoorstel van minister Jetten om het salderen vanaf 1 januari 2025 af te bouwen verworpen. Dit houdt in dat de salderingsregeling blijft. In deze blog leggen we uit wat de mogelijke voor en nadelen zijn en wat de mogelijke gevolgen zijn in de toekomst.

Lees meer
Externe financiering voor verduurzamen populair
28 november 2023

Externe financiering voor verduurzamen populair

Uit de cijfers van het CBA en TNO is gebleken dat over de eerste helft van 2023 meer woningeigenaren hun huis verduurzamen met behulp van externe financiering. Lees in deze blog meer over externe financiering en de voor en nadelen hiervan. 

Lees meer
Subsidie warmtepomp verhoogd in 2024
28 november 2023

Subsidie warmtepomp verhoogd in 2024

De RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland) heeft de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie) per 1 Januari 2024 verhoogd. Lees in deze blog wat dit bekent voor jouw warmtepomp investering.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn energierekening efficiënt verminderen?

Installeer zonnepanelen om zelf energie op te wekken, overweeg een thuisbatterij voor opslag en gebruik een warmtepomp in combinatie met isolatie voor efficiënte verwarming en koeling. 

Welke duurzame combinatie is het meest geschikt voor mijn woning?

Zonnepanelen en warmtepompen zijn populaire keuzes, afhankelijk van locatie, budget en technische mogelijkheden. Hoeveel zonnepanelen en wat voor type warmtepomp is afhankelijk van de woning en de wensen. 

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen en een warmtepomp?

Een gekwalificeerde en gecertificeerde installateur als Dutch Energy kan jouw woning evalueren op geschiktheid en installatievereisten voor zonnepanelen en een warmtepomp bepalen. Dit omvat onder meer de beschikbare dakruimte, oriëntatie, schaduw, isolatieniveau en afgiftesysteem

Wat zijn de kosten en terugverdientijd van duurzame investeringen?

De kosten variëren afhankelijk van gekozen oplossingen, maar terugverdientijden voor zonnepanelen zijn meestal binnen 3-6 jaar. Voor andere oplossingen is dit erg afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Zijn er subsidies of financiële ondersteuning beschikbaar voor verduurzaming?

Ja, er zijn subsidies, leningen en belastingvoordelen beschikbaar, afhankelijk van regio en investering.

Hoe kan ik mijn huis efficiënter verwarmen en koelen zonder mijn comfort te verminderen?

Verbeter waar mogelijke isolatie, overweeg een warmtepompen en installeer slimme thermostaten in combinatie met een slim energiemanagement systeem.

We staan graag voor je klaar! Neem gerust contact op met een van onze collega’s