De werking van een thuisbatterij, zo zit het!

Een thuisbatterij is een essentieel onderdeel van een slim en efficiënt energiemanagementsysteem voor woningen en bedrijven. De batterij slaat overtollige energie op die overdag wordt geproduceerd door zonnepanelen.

Artikel geschreven door: David Verlee Leestijd: 1 minuut

Een thuisbatterij is een essentieel onderdeel van een slim en efficiënt energiemanagementsysteem voor woningen en bedrijven. De batterij slaat overtollige energie op die overdag wordt geproduceerd door zonnepanelen. Op momenten dat de zonnepanelen meer energie genereren dan je gelijktijdig verbruikt, wordt deze extra energie gebruikt om de batterij op te laden, zodat deze later kan worden gebruikt wanneer er minder zonne-energie beschikbaar is, zoals 's avonds of op bewolkte dagen.

Bovendien biedt een thuisbatterij de mogelijkheid om dynamisch energie in te kopen en te verkopen op de energiemarkt. Wanneer de energietarieven laag zijn, kan de batterij worden opgeladen met goedkope elektriciteit van het net. Vervolgens kan de opgeslagen energie worden gebruikt wanneer de tarieven hoger zijn, waardoor jij kosten kan besparen en je de energierekening kan optimaliseren. Dit proces wordt vaak aangeduid als energie arbitrage en helpt je om maximaal te profiteren van het gebruik van hun thuisbatterij.

Door het combineren van het laden van zonne-energie en het dynamisch inkopen en verkopen van energie, biedt een thuisbatterij je meer controle en flexibiliteit over je energiegebruik. Het stelt je in staat om zelfvoorzienend te zijn en te profiteren van duurzame energiebronnen zoals warmtepompen en/of airco’s, terwijl ze tegelijkertijd kosten besparen en een actieve rol spelen in het balanceren van het energienet. Dit draagt bij aan een meer efficiënte en veerkrachtige energievoorziening, terwijl het ook bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

Artikel geschreven door: David Verlee
Leestijd: 1 minuut

Interessant? Deel dit artikel

Offerte aanvragen

Vraag hier jouw offerte aan

Vul dit formulier in en je ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat van jouw persoonlijke adviseur.

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

vul hier je naam in

Ongeldige invoer

ongeldige invoer

vul hier je telefoonnummer in

Kies ten minste 1 product

Maak een keuze

Meer informatie over onze oplossingen

Dutch Energy gaat met volle energie voor de beste duurzame oplossingen. Juist daarom houden we de ontwikkelingen en mogelijkheden continu in de gaten. Díe kennis delen we ook graag met jou.

Meer berichten
Subsidie warmtepomp verhoogd in 2024
28 november 2023

Subsidie warmtepomp verhoogd in 2024

De RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland) heeft de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie) per 1 Januari 2024 verhoogd. Lees in deze blog wat dit bekent voor jouw warmtepomp investering.

Lees meer
Externe financiering voor verduurzamen populair
28 november 2023

Externe financiering voor verduurzamen populair

Uit de cijfers van het CBA en TNO is gebleken dat over de eerste helft van 2023 meer woningeigenaren hun huis verduurzamen met behulp van externe financiering. Lees in deze blog meer over externe financiering en de voor en nadelen hiervan. 

Lees meer
Salderingsregeling blijft, wat nu?
28 november 2023

Salderingsregeling blijft, wat nu?

De eerste kamer heeft in de eerste kamer het wetsvoorstel van minister Jetten om het salderen vanaf 1 januari 2025 af te bouwen verworpen. Dit houdt in dat de salderingsregeling blijft. In deze blog leggen we uit wat de mogelijke voor en nadelen zijn en wat de mogelijke gevolgen zijn in de toekomst.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn energierekening efficiënt verminderen?

Installeer zonnepanelen om zelf energie op te wekken, overweeg een thuisbatterij voor opslag en gebruik een warmtepomp in combinatie met isolatie voor efficiënte verwarming en koeling. 

Welke duurzame combinatie is het meest geschikt voor mijn woning?

Zonnepanelen en warmtepompen zijn populaire keuzes, afhankelijk van locatie, budget en technische mogelijkheden. Hoeveel zonnepanelen en wat voor type warmtepomp is afhankelijk van de woning en de wensen. 

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen en een warmtepomp?

Een gekwalificeerde en gecertificeerde installateur als Dutch Energy kan jouw woning evalueren op geschiktheid en installatievereisten voor zonnepanelen en een warmtepomp bepalen. Dit omvat onder meer de beschikbare dakruimte, oriëntatie, schaduw, isolatieniveau en afgiftesysteem

Wat zijn de kosten en terugverdientijd van duurzame investeringen?

De kosten variëren afhankelijk van gekozen oplossingen, maar terugverdientijden voor zonnepanelen zijn meestal binnen 3-6 jaar. Voor andere oplossingen is dit erg afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Zijn er subsidies of financiële ondersteuning beschikbaar voor verduurzaming?

Ja, er zijn subsidies, leningen en belastingvoordelen beschikbaar, afhankelijk van regio en investering.

Hoe kan ik mijn huis efficiënter verwarmen en koelen zonder mijn comfort te verminderen?

Verbeter waar mogelijke isolatie, overweeg een warmtepompen en installeer slimme thermostaten in combinatie met een slim energiemanagement systeem.

We staan graag voor je klaar! Neem gerust contact op met een van onze collega’s