Financiering

Externe financiering voor verduurzamen populair

Uit de cijfers van het CBA en TNO is gebleken dat over de eerste helft van 2023 meer woningeigenaren hun huis verduurzamen met behulp van externe financiering. Lees in deze blog meer over externe financiering en de voor en nadelen hiervan. 

voor en nadelen

Voordelen externe financiering

Een belangrijke factor voor deze aanzienlijke groei is de prominente rol van het Nationaal Warmtefonds. Dit fonds heeft zich gepositioneerd als een betrouwbare en toegankelijke bron van financiering voor duurzaamheidsinitiatieven, waardoor meer huiseigenaren de stap durven te zetten om hun woningen te verduurzamen.

Een van de voordelen van externe financiering voor verduurzaming is dat het woningeigenaren in staat stelt om de benodigde investeringen te doen zonder direct grote bedragen uit eigen zak te hoeven betalen. Dit maakt het financieel haalbaarder om bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren, isolatie te verbeteren of een warmtepomp aan te schaffen. Bovendien biedt het Nationaal Warmtefonds gunstige leningsvoorwaarden, waardoor huiseigenaren kunnen profiteren van lagere rentetarieven en flexibele terugbetalingsopties.

Nadelen externe financiering

Echter, er zijn ook enkele nadelen verbonden aan externe financiering voor verduurzaming. Hoewel leningen gunstig kunnen zijn voor het realiseren van duurzaamheidsprojecten, brengen ze ook extra kosten met zich mee in de vorm van rente. Daarnaast kan het aangaan van een lening een financiële verplichting op lange termijn betekenen, wat sommige huiseigenaren kan afschrikken. Het is belangrijk om de totale kosten en risico's van externe financiering zorgvuldig af te wegen voordat men besluit om een lening aan te gaan.

Is externe financiering interessant? 

Gemiddeld genomen hebben leningen voor verduurzaming een rentepercentage dat varieert tussen de 2% en 5% (klik hier voor actuele rentetarieven), afhankelijk van de leningvoorwaarden en de kredietwaardigheid van je persoonlijke situatie. De duur van dergelijke leningen kan variëren van enkele jaren tot meer dan tien jaar, afhankelijk van de omvang van het project en de terugbetalingscapaciteit waarover je beschikt. Het is belangrijk om een lening te kiezen die bij je financiële situatie en langetermijndoelen past.

Direct zelf aanschaffen blijft onderaan de streep altijd goedkoper, want geld lenen kost geld. Mocht je vragen hebben over deze leningen helpen onze adviseurs je hier graag bij. Neem contact op en ontvang advies op maat. 

Vraag hier jouw offerte aan

Vul dit formulier in en je ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat van jouw persoonlijke adviseur.

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

vul hier je naam in

Ongeldige invoer

ongeldige invoer

vul hier je telefoonnummer in

Kies ten minste 1 product

Maak een keuze

Meer informatie over onze oplossingen

Dutch Energy gaat met volle energie voor de beste duurzame oplossingen. Juist daarom houden we de ontwikkelingen en mogelijkheden continu in de gaten. Díe kennis delen we ook graag met jou.

Meer berichten
Subsidie warmtepomp verhoogd in 2024
28 november 2023

Subsidie warmtepomp verhoogd in 2024

De RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland) heeft de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie) per 1 Januari 2024 verhoogd. Lees in deze blog wat dit bekent voor jouw warmtepomp investering.

Lees meer
Salderingsregeling blijft, wat nu?
28 november 2023

Salderingsregeling blijft, wat nu?

De eerste kamer heeft in de eerste kamer het wetsvoorstel van minister Jetten om het salderen vanaf 1 januari 2025 af te bouwen verworpen. Dit houdt in dat de salderingsregeling blijft. In deze blog leggen we uit wat de mogelijke voor en nadelen zijn en wat de mogelijke gevolgen zijn in de toekomst.

Lees meer
Externe financiering voor verduurzamen populair
28 november 2023

Externe financiering voor verduurzamen populair

Uit de cijfers van het CBA en TNO is gebleken dat over de eerste helft van 2023 meer woningeigenaren hun huis verduurzamen met behulp van externe financiering. Lees in deze blog meer over externe financiering en de voor en nadelen hiervan. 

Lees meer

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn energierekening efficiënt verminderen?

Installeer zonnepanelen om zelf energie op te wekken, overweeg een thuisbatterij voor opslag en gebruik een warmtepomp in combinatie met isolatie voor efficiënte verwarming en koeling. 

Welke duurzame combinatie is het meest geschikt voor mijn woning?

Zonnepanelen en warmtepompen zijn populaire keuzes, afhankelijk van locatie, budget en technische mogelijkheden. Hoeveel zonnepanelen en wat voor type warmtepomp is afhankelijk van de woning en de wensen. 

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen en een warmtepomp?

Een gekwalificeerde en gecertificeerde installateur als Dutch Energy kan jouw woning evalueren op geschiktheid en installatievereisten voor zonnepanelen en een warmtepomp bepalen. Dit omvat onder meer de beschikbare dakruimte, oriëntatie, schaduw, isolatieniveau en afgiftesysteem

Wat zijn de kosten en terugverdientijd van duurzame investeringen?

De kosten variëren afhankelijk van gekozen oplossingen, maar terugverdientijden voor zonnepanelen zijn meestal binnen 3-6 jaar. Voor andere oplossingen is dit erg afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Zijn er subsidies of financiële ondersteuning beschikbaar voor verduurzaming?

Ja, er zijn subsidies, leningen en belastingvoordelen beschikbaar, afhankelijk van regio en investering.

Hoe kan ik mijn huis efficiënter verwarmen en koelen zonder mijn comfort te verminderen?

Verbeter waar mogelijke isolatie, overweeg een warmtepompen en installeer slimme thermostaten in combinatie met een slim energiemanagement systeem.

We staan graag voor je klaar! Neem gerust contact op met een van onze collega’s