Zonnepanelen maken gebruik van omvormers om de gelijkstroom die ze genereren om te zetten in bruikbare wisselstroom. Er zijn verschillende omvormer technieken beschikbaar, elk met zijn eigen voor- en nadelen.
De eerste en meest traditionele techniek is de string omvormer, die meerdere panelen in serie verbindt en één omvormer gebruikt voor het hele systeem. Hoewel string omvormers over het algemeen goedkoper zijn en eenvoudig te installeren, zijn ze gevoelig voor prestatieverlies als één paneel wordt belemmerd door schaduw of vuil. Bij één of meerdere defecte panelen in de string zal de omvormer niet meer werken.
Een alternatieve technologie is de power optimizer, die individuele panelen onafhankelijk van elkaar optimaliseert. Dit zorgt voor een hogere opbrengst, zelfs als sommige panelen gedeeltelijk worden belemmerd. Ook bij een defect paneel zullen de overige panelen blijven presteren. Power optimizers worden gebruikt in combinatie met een centrale omvormer met een optimizer per paneel. Hoewel dit een hogere initiële investering kan vereisen, zullen power optimizers de algehele prestaties van het systeem verbeteren en de invloed van schaduw minimaliseren.
Een andere omvormer technologie is micro-omvormers, waarbij de gelijkstroom direct op het dak wordt omgezet naar wisselstroom. Dit aangezien de micro-omvormers, in tegenstelling tot de string omvormer of power optimizers, zich op het dak bevinden. Micro-omvormers zijn vaak goedkoper dan bij een laag aantal zonnepanelen dan power optimizers, maar duurder bij hogere aantallen zonnepanelen. Hun modulaire ontwerp maakt ze echter gemakkelijker te installeren en uit te breiden.
Let op dat alle omvormer technieken een impact hebben op de werking van een thuisbatterij, hierover lees je in onze kennisbank meer.